Immigratie preperation is key

Immigratie: preparation is key!

Vorig jaar november is Hendrik als process engineer begonnen bij een van onze partnerorganisaties in België. Omdat Hendrik Zuid-Afrikaans is, zat hier automatisch een immigratieproces aan gekoppeld.

Voor onze partnerorganisaties zorgen wij er voor dat de kandidaat wordt begeleid in het gehele immigratieproces in geval van een detacherings- of een detavastconstructie. Aangezien Hendrik via een werving-en-selectietraject is aangenomen, zijn wij in de uitvoering niet betrokken geweest bij zijn immigratieproces. Na ongeveer 6 maanden leek het ons goed om het afgelopen half jaar te evalueren. Uiteraard zijn er vele uitdagingen met betrekking tot immigratie, net als de uitdagingen die er zijn in een nieuw land. Zaken zoals verschillen in (werk)culturen, sociale kringen en het leren van een relatief nieuw taal.

Iedere kennismigrant heeft zo zijn of haar eigen uitdagingen en is daar op zijn of haar manier mee omgegaan. Voor de toekomstige internationals had Hendrik een aantal tips uit eigen ervaringen:

– Doe veel onderzoek voordat je aan een uitdaging in het buitenland aangaat. Denk hierbij aan belastingsystemen, stabiliteit van een land, toekomst van een land en uiteraard de werkgever;
– zorg er voor dat je verschillende groepen online op zoekt. In het geval van Hendrik, heeft hij Zuid-Afrikaanse Facebookgroepen gevonden die in Nederland en België zijn gevestigd. Hierin worden voornamelijk vragen gesteld door nieuwkomers waarop andere tips en ideeën delen uit eigen ervaringen. Middels deze groepen is hij bijvoorbeeld aan zijn huis gekomen;
– vind een sociale gemeenschap. Werk is tof, zeker in het begin wanneer alles nieuw en uitdagend is. Echter werk je om te leven en niet omgedraaid. Zoek daarom sociale groepen die dezelfde interesse hebben als jij. Denk hierbij aan sporten bij een nieuwe vereniging, deelnemen aan taallessen of aansluiten bij een kerk.

Kort samengevat: Preparation is key! We wensen Hendrik dan ook veel successen in zijn huidige en nog vele aankomende projecten. Ben jij een international die bij onze vacatures past en zou jij eens willen verkennen wat mogelijkheden zijn? Neem dan contact met ons op en wellicht helpen wij jou aan een nieuw buitenlands avontuur.