Software Engineers maken doorgaans gebruik van complexe maar betrouwbare software om informatie- of besturingssystemen te bouwen voor een verscheidenheid van toepassingen. Een software Engineer kan een diepte specialist zijn in bijvoorbeeld het ontwikkelen van besturingssystemen in de productie van medicijnen maar ook een generalist die ERP, MRP en productie software met elkaar laat samen werken (MES).
Wat doet een Software Engineer
De Software enginering omvat analyseren van de behoefte, ontwerpen van de oplossing/toepassing, bouwen/programmeren, testen en implementeren. Afhankelijk van zijn/haar senioriteit en de complexiteit van een vraagstuk zal de Software Engineer zelfstandig of met (zijn) een team een product moeten leveren dat voldoet aan de eisen van de interne of externe opdrachtgever.
Analytische en communicatieve vaardigheden
Om zijn/haar taak goed uit te kunnen voeren moet een Software Engineer zich een duidelijk beeld kunnen vormen van de daadwerkelijke raag of behoefte en deze kunnen vertalen naar een programma van eisen waaraan de software toepassing moet voldoen.
Aangezien de Software Engineer bijdraagt aan het bedenken van een oplossing is het belangrijk dat hij/zij over sterke analytische vaardigheden beschikt om tot de kern van de vraagstelling door te kunnen dringen. Afhankelijk van de senioriteit en complexiteit van vraagstukken wordt het kunnen presenteren van de conclusie, na een analyse naar een concrete oplossing, steeds belangrijker.
Vakkennis en leidinggevende capaciteiten
De Software Engineer is verantwoordelijk voor het ontwerpen, bouwen, opleveren en implementeren van een product dat voldoet aan het programma van eisen en dat gegarandeerd bug free is.
Hierbij wordt in de regel gebruik gemaakt van ondersteunende disciplines zoals programmeurs, testers en trainers.
Implementatie
Na het testen en het verhelpen van eventuele bugs kan de software bij de in- of externe opdrachtgever worden geïmplementeerd. Een onderdeel van de implementatie is het trainen van eindgebruikers zodat zij weten hoe ze de nieuwe toepassing(en) kan/moet gebruiken.
Opleiding
In de regel heeft een Software Engineer een afgeronde HBO of WO opleiding echter ook wekervaring aangevuld met cursussen kan het gewenste werk en denk niveau genereren.
Op zoek naar een Software Engineer?
ProjectKwadraat adviseert werkgevers in complexe technische sectoren bij hun zoektocht naar de beste software engineers op hbo- en wo-niveau. Wij bemiddelen ervaren engineers met een achtergrond in chemische technologie, elektrotechniek, werktuigbouwkunde en informatietechnologie.
ProjectKwadraat is met name gespecialiseerd in de sectoren:
✓ Food & Pharma
✓ Scheepsbouw
✓ Olie- en gasindustrie (on- en offshore)
✓ Lucht- en ruimtevaart
✓ Software engineering