Automatisering in de industrie: een stap richting efficiëntie en kwaliteit

In een tijd waarin efficiëntie en kwaliteit voorop staan, is automatisering een belangrijk sleutelelement geworden in de industrie. Onlangs heeft Hans, onze consultant deelgenomen aan een boeiende training bij Actemium Open College over industriële automatisering, waarbij hij inzicht heeft gekregen in de complexe wereld van productieprocessen en automatiseringstechnologieën. Wij investeren in deze kennis om beter de vraag van onze relaties te kunnen interpreteren. Hiermee maken we kwalitatief het verschil met bedrijven die alleen op zoekwoorden werven.

Wat houdt een productiebedrijf in?

Elk productiebedrijf staat voor een breed scala aan uitdagingen en processen, variërend van inkoop en planning tot productie, kwaliteitscontrole en verkoop. Tijdens de training hebben we geleerd dat het beheren van resources, grondstoffen en eindproducten, naast het voldoen aan regelgevingen, essentieel is voor het succes van een productiebedrijf. Een van de kerninzichten die we hebben opgedaan, is het begrip van verschillende soorten processen, zoals continue, batch, discreet en combinatieprocessen, die elk hun eigen unieke kenmerken en toepassingen hebben binnen de industrie. De training behandelde ook belangrijke aspecten zoals automatiseringsniveaus, machineveiligheid, voedselveiligheid, farmaceutische regelgevingen en traceerbaarheid.

Het belang van traceerbaarheid en standaarden

Een van de onderwerpen dat werd benadrukt tijdens de training was traceerbaarheid en waarom dit essentieel is voor productiebedrijven. Traceerbaarheid stelt bedrijven in staat om producten nauwkeurig te volgen door alle stadia van productie, verwerking en distributie. Wat niet alleen de veiligheid en kwaliteit verhoogt, maar ook voldoet aan wettelijke eisen en het verlies van producten vermindert. Bovendien werd het belang van het gebruik van standaarden in de industrie, zoals ISA-88 en ISA-95, voor ontwerp, procesmodellering, programmering en documentatie en de rol van nieuwe technologieën, zoals IIoT, robotisering en big data, besproken in het streven naar efficiënter werken, verbeterde kwaliteit en duurzaamheid.

Trends in de industrie

In deze training  kwamen ook verschillende trends in de industrie aan het licht, zoals productiemiddelen, informatiestromen en de evolutie van Manufacturing Execution Systems (MES), die allemaal gericht zijn op het verbeteren van productiecapaciteit, definities en resultaten. Tot slot werden verschillende niveaus van automatisering besproken, van PLC’s en SCADA tot MES, en hoe deze bijdragen aan een efficiëntere en gestroomlijnde productieomgeving.

Wil jij als expert bijdragen aan de wereld van Automatiseren in Nederland?

Heb jij een dieper begrip van de complexiteit en de mogelijkheden van industriële automatisering? Begrijp jij hoe je deze concepten kunnen toepassen om processen te optimaliseren, kwaliteit te verbeteren en te voldoen aan de steeds veranderende eisen van de industrie? Heb je interesse om met ons samen te werken, neem dan contact met ons op, of kijk de vacatures op onze website of er een interessante mogelijkheid bij staat.