NEN 4400 Audit in aanloop naar het nieuwe vergunningstelsel

Vorige week hebben we bij TailorMinds de volledige NEN 4400-audit gehad. De audit werd uitgevoerd door auditoren van Normec VRO. Met gepaste trots kunnen we melden dat we zonder opmerkingen door deze audit zijn heen gekomen.

Aanloop naar vergunningstelsel

De NEN 4400-normering is, zoals elk betrouwbaar keurmerk, voortdurend in beweging. Het doel voor het moment van deze beweging is om de kwaliteit te blijven verbeteren. Aanvullend is het een goed meetmoment in aanloop naar het nieuwe vergunningstelsel.

Het is zo goed als zeker dat in Nederland vanaf 2026 de herintroductie van het vergunningstelsel voor uitzendbureaus plaats zal vinden. Een goede zaak vinden wij. De basis voor dit aanstaande vergunningstelsel is voor het overgrote deel hetzelfde als de huidige normering. Nieuwe aanvullende eisen worden toegevoegd bij de start van het vergunningstelsel. Het is om die reden dat we erop gebrand waren om zonder opmerkingen de audit te laten passeren. Om zodoende goed voorbereid de vergunning aan te kunnen vragen. Tot slot blijkt voor ons uit deze momentopname dat we onze processen goed onder controle hebben.

Inhoud audit

Tijdens de audit wordt onze financiële en loonadministratie doorgelicht. Verder wordt gekeken of er sprake is van onterechte nettobetalingen of dat we onze collega’s niet te kort doen door een cao bij een opdrachtgever niet te volgen voor wat betreft bijvoorbeeld overwerkregelingen of andere beloningen. Verder werd aan de hand van een uitgebreide steekproef alle dossiers gecontroleerd op aanwezigheid van geldige en ondertekende documenten, ook dossiers van zelfstandigen kwamen hierbij aan bod. Aan het einde van de dag bleek dat er geen documenten mankeerden.

Vertrouwenwekkend

Uitzenders en detacheerders worden in de medio regelmatig in een negatief daglicht gesteld. Dit gebeurt vooral bij malafide bedrijven in onze sector. We verwachten dat het genoemde vergunningstelsel een groot verschil gaat maken in de toekomst. Dit omdat je zonder vergunning niet meer actief mag zijn. Daarnaast breidt de overheid controles en de handhavingscapaciteit uit. Als NBBU lid worden we door onze brancheorganisatie goed voorbereid op het proces van toetreding. Hierdoor kijken we met vertrouwen uit naar de volgende audit.

Geïnteresseerd?

Wil je hier meer over weten? Ben je een (potentiële) opdrachtgever of geïnteresseerd om bij TailorMinds te werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!