Blog: Recruitment ervaringen met een knipoog

Aspirant werknemers actief in de Human Resources of Recruitment sector weten talloze manieren te verzinnen om een sollicitatiegesprek soepel te laten lopen; Op tijd komen, slim kleden, netjes gedragen etc. Aan de andere kant zijn er net zoveel voor de hand liggende manieren te verzinnen om iets op het eerste gezicht te verprutsen.

Een bekend consultancy bedrijf heeft onderzocht welke missers ze hebben meegemaakt, welke garanderen dat het gesprek een negatieve afloop zou hebben. De uitkomst was schokkend; dat hoogopgeleide mensen dergelijke missers maken had je niet verwacht. Hieronder enkele ervaring van de geïnterviewde over hun ervaringen.

Tafelmanieren
– “Ik vroeg het klassieke ‘Kan ik iets te drinken inschenken voor je?’. Klaarblijkelijk wekte deze vraag voldoende vertrouwen om het gesmeerde lunchpakket uit de tas te halen. Gelukkig bleek hij netjes opgevoed en bood hij mij ook een stuk aan, welke ik beleefd toch maar afsloeg.

– Kauwgum. Tijdens het gesprek voor een senior sales positie kauwde een zelfoverschattende kandidaat dermate fanatiek op zijn gum, dat ik er bijna trek van kreeg, en hem vroeg of hij ook een gum had voor de rest van het panel. Sportief als hij was, kregen we er ook een aangeboden.

Overschatting
– Schaarste creëren op de verkeerde manier. Ik heb zoveel gesprekken lopen, voor welke functie zoeken jullie ook alweer? Waarop de hiring manager goed inspeelde, adrem als wij Nederlanders zijn; “Als je dat niet weet, zit je op de verkeerde plek”. Hij pakte zijn tas, en koos eieren voor zijn geld.

– Generatie Z. Een tip van ons; Reageer niet met een antwoord van een vraag van je toekomstig manager met, Ja man, inderdaad. En als ik je een hand wil geven, is dat geen uitnodiging voor een box.

Liegen en Politiek?
– Lieg niet over iets op je CV. Wij zijn de experts en doen dit dagelijks, dat interviewen dan. Binnen korte tijd val je door de mand, of spreek je jezelf tegen verderop in het gesprek. Los daarvan, is het bijster lastig verbaal en non-verbaal liegen parallel te laten lopen. Ik neem liever een zelfbewust iemand aan met minder ervaring, dan iemand die er maar wat van maakt omdat het beter klinkt. Die valt dan ook bij toekomstig klanten door de mand als je je product wilt verkopen.

– In dit geval een reactie van een manager welke zelf een fout had begaan in het verleden en hier een wijze les uit trok. Schat goed in of je een discussie aangaat over politiek in je sollicitatiegesprek. Grote kans dat een heer van de beveiliging je een fijne dag wenst onderweg tijdens de escorte naar buiten. Nooit verwacht dat er een paniekknop aanwezig zou zijn, “Een mooi verhaal voor op een verjaardag, maar geen nieuwe baan”.

De Knipoog van ProjectKwadraat.

De absurditeit of herkenbaarheid van de voorbeelden zijn misschien lachwekkend, als je het perspectief van de voorbeelden omdraait is er in al deze situaties sprake van aspirant werknemers die uitermate zichzelf zijn geweest in de gesprekken. Afhankelijk van het type aanvraag en de relatie waar wij voor werven is de inschatting of dit “done” of “not-done” is misschien wel van wezenlijker belang dan iemand die zichzelf is en hem of haar hierop laten struikelen. Bij ons kan je jezelf zijn, verwacht wel dat we in de gesprekken je laten ervaren waar het misschien anders kan. Het is aan jou om de uitdaging met jezelf aan te gaan
..

Wij zoeken namelijk een nieuwe consultant om ons team te versterken, zoals je nu weet zullen wij blunders niet zien als ‘no go’. Hebben we je nieuwsgierig gemaakt? Klik hier voor meer info.