Eerste formaliteiten voor expats in Nederland

In de afgelopen tijd hebben we berichten gedeeld over nieuwe buitenlandse collega’s die naar Nederland zijn gekomen als expat. We hebben geholpen bijvoorbeeld geholpen met een verblijfsvergunning en met alle koffers bij aankomst in Nederland. Hierin vermeldden we dat we hen hielpen met ook de formaliteiten in Nederland. Maar wat houdt dat nou precies in?

Huisvesting

Naast het hebben van een getekende arbeidsovereenkomst en een geldig visum, is het vinden huisvesting de belangrijkste en vaak ook meeste uitdagende formaliteit. Het hebben van een huis bij aankomst in Nederland zorgt voor minder stress als eenmaal de collega in Nederland is. Echter merken we dat de huizenmarkt zeer competitief is waardoor vaak de keuze beperkt is. Sterker, de meeste huurcontracten worden geregeld binnen één á twee weken.

Het hebben van een huis, een visum/verblijfsvergunning en een arbeidsovereenkomst zijn essentieel voor andere formaliteiten zoals gemeenteregistratie, bankrekening en zorgverzekering.

Gemeenteregistratie

Eenmaal aangekomen in Nederland en een plek om te wonen, kan men zich aanmelden voor ‘eerste inschrijving in Nederland’. Hiervoor is het belangrijk dat de collega de benodigde documenten gereed heeft. Denk hierbij aan de geboorteakte, huwelijksakte, arbeidsovereenkomst en huurcontract. Wanneer de registratie is voltooid, dan heeft de expat een burger servicenummer (BSN) waardoor het aanvragen van een DigID mogelijk is.

De geboorte- en huwelijksakte moeten onverkort (unabridged) zijn met een apostille. Soms staan gemeentes het wel toe om dit op een later moment aan te vullen omdat sommige processen in het land van herkomst niet zo snel lopen.

Bankrekening en zorgverzekering

Tot slot kunnen we aan de slag voor laatste essentiële formaliteiten: de bankrekening en een zorgverzekering. Afhankelijke van welke bank, zijn er verschillende stappen en documenten benodigd. Hierin adviseren wij de route, de kennismigrant bepaalt zelf de keuze.

Als inwoner van Nederland is de kennismigrant ook verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Ook hierin adviseren wij over de mogelijke  zorgverzekeringen en hoe het Nederlandse zorgstelsel in elkaar zit. Belangrijk om te weten is dat je vanaf de eerste werkdag verplicht bent om een zorgverzekering te hebben. Hierdoor kan de eerste rekening afwijken van het aangegeven bedrag aangezien de rekening met terugwerkende kracht is.

Meer informatie

Geïnteresseerd in de mogelijkheden bij TailorMinds en onze service voor kennismigranten? Neem gerust een kijkje op onze pagina voor expats en/of neem contact met ons op.