Krapte huizenmarkt

Voor veel expats die naar Nederland verhuizen, begint de zoektocht naar een woonruimte als een spannende uitdaging, maar eindigt dit vaak in frustratie. Midden huurwoningen – met huurprijzen tussen €850 en €1.400 per maand – zijn schaars. De vraag is groot, het aanbod beperkt en de huurprijzen stijgen.

Omgeving Randstad

Nederland is een aantrekkelijke bestemming voor expats, vooral in de steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. De banenmarkt bloeit, internationale bedrijven vestigen zich hier en de levenskwaliteit is hoog. Maar waar moeten expats wonen? Sociale huur is eigenlijk geen optie vanwege inkomenseisen en lange wachttijden. Koopwoningen zijn moeilijk toegankelijk door stijgende prijzen, strenge hypotheekregels en is een risicoafweging om in het eerste jaar na emigratie te willen kopen. Wat overblijft, is een overvolle huurmarkt, waarin woningen snel verdwijnen en huurcontracten vaak tijdelijk zijn. Hoge instapkosten en eisen zoals het puntensysteem van verhuurders maken het niet makkelijker.

Schaarste

Waarom is midden huur zo schaars? Volgens het rapport van Pararius, de grootste huizenmarktwebsite van Nederlands, richten projectontwikkelaars zich op hogere segmenten, regelgeving zoals stikstofbeperkingen schrikt investeerders af en trage vergunningsprocedures vertragen de bouw. Daarnaast spelen factoren zoals de groeiende bevolking en de toename van flexwerk een rol. De vraag naar tijdelijke woonruimte is gestegen, en expats worden geconfronteerd met hoge bemiddelingskosten en ondoorzichtige huurconstructies. Dit zorgt ervoor dat expats en andere mensen met middeninkomens vastzitten in een systeem dat hen weinig kansen biedt.

Wij hebben een collega die eind vorig jaar naar Nederland kwam gevraagd hoe hij de ervaring vond: ‘het vinden van een huis in Nederland was veel uitdagender dan ik had verwacht. Hoewel ik vroeg had gereageerd op woningen, was het vrij moeilijk om reacties te krijgen van makelaars tijdens mijn zoektocht van 1,5 maand. Het lukte me om vier of vijf huizen te bezichtigen, maar de verhuurders kozen niet voor mij. Het feit dat ik nieuw was in het land en geen huurgeschiedenis in Nederland had, maakte het proces moeilijk. Uiteindelijk konden we een geschikt huis vinden door de contacten die TailorMinds heeft met een aantal makelaars. Het vinden van een geschikte woning vergde dus zowel tijd als geduld.’

Meerdere oplossingen nodig

Om dit probleem blijven aan te pakken zijn meerdere oplossingen nodig. Zoals snellere bouwprocessen, een aantrekkelijker investeringsklimaat en een expatvriendelijk huurbeleid zouden voor een oplossing zorgen. Meer transparantie in de verhuurmarkt en betere samenwerking tussen overheid en marktpartijen om nieuwe woningen te bouwen kunnen helpen om de druk te verlichten. Verhuurders zouden gestimuleerd kunnen worden om eerlijke, langdurige huurcontracten aan te bieden. Verder kan de overheid inzetten op het ombouwen van leegstaande kantoorpanden naar woningen en nieuwe bouwinitiatieven versnellen.

Vragen?

Tot op heden lukt het ons nog steeds via een goed netwerk van betrouwbare marktpartijen om een eerste huurhuis te vinden voor onze expats. Ben jij een expat die graag naar Nederland wilt komen? Meer informatie vind je hier. Andere vragen? Neem gerust contact met ons op.