Update COVID-19 en recruitment

Het Nederlandse kabinet vindt het verantwoord om de vierde stap in het openingsplan eerder te zetten. Eerst wilde het kabinet pas op 21 juli deze stappen nemen. Het vaccineren gaat in een hoog tempo. Het RIVM en OMT ziet dit terug in de besmettingscijfers in Nederland en in het teruglopende aantal mensen dat met COVID-19 in het ziekenhuis is opgenomen. Deze cijfers dalen nu. Daarom zijn vanaf 26 juni vele deuren open, waarbij de anderhalve meter afstand de allesbepalende norm blijft. Wat betekent dit voor werken en (internationaal recruitment) in Nederland?

Recruitment in Nederland

Werknemers krijgen meer de ruimte om naar kantoor te komen. Degenen die nu thuiswerken mogen vanaf 26 juni de helft van hun tijd op kantoor doorbrengen. Ook daar geldt dat de anderhalve meter norm gehandhaafd blijft. De mondkapjesplicht vervalt grotendeels.

We merken binnen recruitment dat vele interviews en kennismakingsgesprekken nog steeds online plaatsvinden. Platformen zoals Zoom en Teams zijn daarbij de meeste gebruikte alternatieven. Gezien de huidige situatie is de verwachting dat dit nog aanhoudt. Hopelijk blijft de afname in coronagevallen doorzetten waardoor hopelijk op korte termijn het weer verantwoord is om gesprekken te hebben op locatie. Uiteindelijk draait het om mensen en draagt een persoonlijke ontmoeting bij aan een betere binding.

Internationaal recruitment

Ondanks COVID-19, zijn er mogelijkheden voor internationaal recruitment. De situatie maakt sommige aspecten wel uitdagender, maar niet onmogelijk. Zo moet je een negatieve PCR-test laten zien die test niet ouder mag zijn dan 72 uur. Deze maatregel geldt voor iedereen die 13 jaar is of ouder. Een negatieve testuitslag is ook verplicht voor gevaccineerde personen.

Reis je vanuit een hoogrisicogebied (kleurcode oranje)? Dan is het sterk aangeraden om bij binnenkomst in Nederland 10 dagen in (thuis)quarantaine te gaan. Reist u vanuit een zeer hoogrisicogebied (kleurcode rood)? Dan is de quarantaine verplicht. Als de testuitslag op de vijfde dag negatief is, kan je de quarantaine verlaten. Zie de link voor de lijst van risico landen.

Daarnaast zijn er vele andere formaliteiten die een andere wending krijgen door COVID-19, maar geen belemmering zijn voor het uiteindelijke doel. Zo zijn er in de afgelopen twee maanden vier kennismigranten gestart in Nederland, allemaal conform de toen geldende richtlijnen.

Meer informatie

Benieuwd wat verder de nieuwe maatregelen zijn? Neem vooral een kijk op de website van de overheid. Wil je graag weten hoe dit invloed kan hebben op sollicitatieprocessen zowel binnen- als buitenland? Neem gerust contact met ons op.