ProjectKwadraat B.V. bestaat inmiddels ruim 7 jaar. We bemiddelen engineers in technisch ingewikkelde sectoren voor nieuwe projecten en vacatures, zo ook in de farmaceutische industrie. Wij zijn van origine niet afkomstig uit de farmaceutische industrie, maar we hebben wel de know-how van de verschillende functies en processen opgebouwd. Gisteren hebben we daar een nieuwe dimensie aan toegevoegd bij Biotech Training Facility in Leiden. Bij Biotech Training Facility leer je over farmaceutische productie en kwaliteit binnen het Good Manufacturing Practices (GMP) kader. Geen droge stof uit een boek, maar echt zelf ervaren. Want leren doe je het beste door te doen.
De training
Zo startten we met een introductie over GMP en daarna volgde de theorie over equipment kwalificatie, upstream processing en quality assurance bijvoorbeeld. Het tweede gedeelte van de dag werd besteed aan praktische ervaring opdoen. Onder begeleiding van Ciriel Bhikhie (oud collega van ProjectKwadraat) kregen we een kijkje in de keuken (cleanroom) en alle stappen die daaraan verbonden zijn. Denk hierbij aan de kleding, de ontelbare keren handen wassen en rekening houden met schone luchtstromen. Tot slot mochten we zelf aan de slag met het pipetteren van vloeistoffen en overbrengen naar andere “potjes”. Zoals verwacht, ging dit ook gepaard met ongelooflijke precisie en moest elke stap doordacht zijn. Het kwam er uiteindelijk op neer dat elke verkeerde keuze kan leiden tot een contaminatie. Oftewel, een besmetting van het product wat weer betekent dat het product in de prullenbak kan en dat je het hele proces opnieuw kan beginnen.
Resultaat
Aan het einde van de dag hebben we meegemaakt wat sommige van onze engineers elke dag meemaken, tot aan cleanroom klass A aan toe. Het heeft ons meer inzicht gegeven over hoe we moeten kijken naar potentiële kandidaten en sollicitanten en hoe we ze kunnen verbinden aan zowel nieuwe aanvragen als onze relaties. Het besef van de moeite en precisie in deze sector zorgt er ook voor dat we de industrie beter begrepen en betere begeleiding kunnen geven aan onze engineers. Tot slot enorm respect voor alle engineers en operators die het elke dag kunnen opbrengen om elke dag zo accuraat te zijn. Al met al een leerzame dag achter de rug!