Sollicitatie

Tips voor online sollicitaties

Nu steeds meer bedrijven overgaan op werken op afstand, worden online sollicitatiegesprekken steeds gebruikelijker. Hoewel de vorm van een online interview kan verschillen van een persoonlijk interview, blijven de tips voor succes grotendeels hetzelfde. Hier volgen enkele tips om je te helpen je online sollicitatiegesprek tot een goed einde te brengen tijdens de vele online gesprekken die we met kandidaten hebben gevoerd.

Voorbereiding

  1. Test je technologie vooraf: Het laatste wat je wilt is dat je technologie je in de steek laat tijdens een sollicitatiegesprek. Test je internetverbinding, camera, microfoon en alle andere hulpmiddelen die je tijdens het gesprek zult gebruiken. Zorg ervoor dat je een back-up plan hebt voor het geval er iets misgaat.
  2. Kleed je passend: Hoewel je misschien vanuit je eigen huis het interview hebt, is het nog steeds belangrijk om je professioneel te kleden. Vermijd te opzichtige of afleidende kleding en zorg voor een passende outfit.
  3. Bereid je omgeving voor: Zoek een rustige, afleidingsvrije ruimte om je gesprek te voeren. Verwijder alle rommel of afleiding op de achtergrond en zorg voor goede verlichting. Als je huisgenoten of familieleden hebt, laat hen dan weten dat je een gesprek gaat voeren en vraag hen het lawaai tot een minimum te beperken.
  4. Doe je onderzoek: Onderzoek het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert. Maak jezelf vertrouwd met hun producten, diensten en waarden. Lees de functieomschrijving door en zorg ervoor dat je de vereisten van de functie begrijpt. Als je weet wie de interviewer is, kijk dan bijvoorbeeld op zijn of haar LinkedIn om hun achtergrond te zien.
  5. Vragen stellen: Een interviewer zal vragen of je vragen voor hem of haar hebt. Bereid verschillende vragen voor die je op voorhand hebt voor de interviewer. Dit kan betrekking hebben op de werkcultuur, specifieke details over de functieomschrijving of een persoonlijke vraag over de interviewer. Door deze vragen te stellen laat je zien dat je je huiswerk hebt gedaan, toon je interesse en kom je meer te weten over de specifieke rol, het bedrijf, de interviewer enz.

Tijdens het gesprek

  1. Wees op tijd: Behandel een online interview net als een persoonlijk interview. Wees op tijd, of zelfs een paar minuten eerder. Dit laat zien dat je de tijd van de interviewer respecteert en serieus bent over de rol. Als je door omstandigheden niet op tijd kunt zijn, zorg er dan voor dat het bedrijf op de hoogte wordt gebracht met een goede reden.
  2. Maak oogcontact: Probeer tijdens het spreken rechtstreeks naar de camera te kijken in plaats van naar je scherm. Zo maak je oogcontact met de interviewer, wat cruciaal is voor het opbouwen van een band.
  3. Luister goed: Besteed aandacht aan wat de interviewer zegt en stel zo nodig verduidelijkende vragen. Zo laat je zien dat je geïnteresseerd bent in de functie en actief deelneemt aan het gesprek. Misschien helpt het bijhouden van aantekeningen tijdens het gesprek om ervoor te zorgen dat je geen belangrijke informatie mist.

Nazorg

  1. Follow-up: Volg na het gesprek op met een bedankmail. Dit is een goede gelegenheid om je interesse in de functie te herhalen en je waardering uit te spreken voor de tijd van de interviewer.
  2. Feedback: zodra de feedback binnen is, zijn er meestal twee uitkomsten: aangenomen of niet aangenomen. Ongeacht de uitkomst heb je, door de vorige stappen te hebben gedaan, het beste gedaan wat je kon. Verder is het altijd waardevol om te vragen om welke redenen je wel of niet bent aangenomen. Dit zal je helpen bij de volgende stappen in je nieuwe baan of je helpen bij de volgende gesprekken.

Kortom, online sollicitatiegesprekken komen steeds vaker voor nu werken op afstand de norm wordt. Als je deze tips volgt, ben je goed voorbereid om een geweldige eerste indruk te maken en je droombaan te bemachtigen. Blijf kalm, wees zelfverzekerd en laat je vaardigheden en ervaring zien. Veel succes!

Geïnteresseerd?

Ben je geïnteresseerd in wat TailorMinds voor jou kan betekenen? We zijn altijd op zoek naar specialisten in de farmaceutische industrie. Mocht je geïnteresseerd zijn, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.