Uit dienst

Onze berichten gaan vaak over nieuwe collega’s die gaan starten. Natuurlijk houden dienstverbanden na verloop van tijd op of nemen collega’s soms ontslag. Ook kan pensionering een reden zijn om uit dienst te gaan. We geven graag advies waar je in ieder geval rekening mee kan houden in het proces van uitdiensttreding.

Verschillende vormen van beëindiging

Als het initiatief van beëindiging bij jou ligt dan kan je de overeenkomst opzeggen door dit schriftelijk en ondertekend met een brief te doen. Hoe het ook loopt, het is goed te weten dat wij, en dat verwachten we van iedereen, er alles aan doen een goede relatie met elkaar en de opdrachtgever in stand te houden. Na ontvangst van de opzegging komen we in contact over de afhandeling en afstemming van de laatste werkdag.

Een andere mogelijkheid is wanneer een overeenkomst voor bepaalde tijd eindigt en er geen vervolgopdracht is. In dat geval doen wij een maand vooraf een aanzegging én sturen we je na het einde van het dienstverband een bevestigingsbrief. Deze brief heb je in ieder geval nodig als je je meldt bij het UWV. Verder heb je als er geen opvolgend werk is recht op transitievergoeding.

Salarisafrekening, reserveringen en jaaropgave

Nadat je uit dienst bent gegaan, hoort een werkgever voor een correcte afhandeling van de eindafrekening zorg te dragen. Hierbij wordt ook de openstaande vakantiegeldreservering en het positieve verlofsaldo uitbetaald. Zorg ervoor dat je oud-werkgever je actuele adresgegevens blijft houden, in de eerste twee maanden van het nieuwe kalenderjaar wordt de jaaropgave verstrekt. Bij veel werkgevers gaat dit inmiddels digitaal, zorg er in dat geval voor dat je kan blijven inloggen.

Pensioen

Alle pensioengelden worden door de werkgever afgedragen, vaak loopt dit een of twee maanden achter op de salarisafhandeling. Bij twijfel kan je na verloop van tijd bij de pensioeninstantie navragen of alle gelden gestort zijn. Sommige pensioenuitvoerder bevestigen ook de wijziging. In ieder geval kan je op www.mijnpensioenoverzicht.nl inloggen met je DigiD en ook daar na verloop van tijd zien of alles correct is afgehandeld.

Voor expats

Als je kennismigrant bent en je gaat uit dienst met een lopende vergunning, dan zal je oude werkgever je afmelden bij de IND. Je nieuwe werkgever moet je op de eerste werkdag weer aanmelden. Het is goed om er zeker van te zijn dat beide werkgevers goed op de hoogte zijn van de geldende regelgeving. Als er geen opvolgend werk is, zorg dat je goed op de hoogte ben van de regelgeving bij de IND omdat je na verloop van tijd dan Nederland zal moeten verlaten. Heb je een nog lopende 30% regeling? Vraag dan bij je werkgever een kopie van de verkregen beschikking aan. Je nieuwe werkgever kan met deze kopie vrij eenvoudig deze regeling overzetten.

Geïnteresseerd?

Ben je (internationale) engineer en werkzaam in de farmaceutische industrie. Dan raden we je aan om onze vacatures te bekijken op onze vacaturepagina. Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. We kijken uit naar de mogelijkheden om met je samen te werken.